13 Ağustos 2007 Pazartesi

Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Caferağa Medresesi

Bu güzel mekanla ilgii sizlere öncelikle kısa bir bilgi vereyim;
Caferağa Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman dönemi (1520-1566) Babüssaade ağalarından Cafer Ağa tarafından, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır (1559). Bağımsız medreseler grubuna giren ve günümüze geçirdiği onarımlarla ulaşan medrese, 15 dershane/sergi odası, büyük salonu ve huzur verici bahçesiyle, Geleneksel Türk El Sanatlarının öğretildiği, üretilip satılabildiği turistik bir merkeze Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından dönüştürülmüştür (1989).

Caferağa Medresesi'nde Porselen Seramik Ebru Kuyumculuk Takı Mozaik Dekoratif Süsleme(Ahşap, Kumaş, Cam) Çerçevecilik Kırkpare (Patchwork) Sedef Kakma Ciltleme Mum Yapımı gibi eğitimler almanız mümkün. Bende ebru eğitimimi burada Ayla Makas hocamdan aldım.

Gülhane Parkı'nın yanındaki dik yokuştan çıktıktan sonra ilk sağa dönüyorsunuz (ki düz giderseniz eski güzel evlerimizle karşılaşabilirsiniz.) Sokağın ortalarına doğru küçük bir rampayı inerek girişe ulaşıyorsunuz. Sonra gizli kalmış güzel bir avluya, mis gibi kahve kokularına dalıyorsunuz. Her yerde el sanatlarının sergilendiği, inceden ney sesinin yankılandığı çok güzel bir ortam. Ebru çalışmalarım sebebiyle uzun bir süre buranın müdavimiydim, çoğu zamanda orda olmayı özlüyorum. Gidip görmenizi, güzel yemeklerini tadmanızı en azından bir kahve içimlik soluklanmanızı tavsiye ederim. Çünkü Sultanhamet'e çıkınca gidecek çok yer var hepsini bir günde gezmek mümkün değil.

Adres:
Caferiye Sok.Soğukkuyu çıkmazı No:1 Sultanahmet/İst(Aya sofya müzesi yanı)Tel-Faks: 0212 513 36 01

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben biliyorum burayı, sanki senle beraber gitmiştik ebrunun nasıl yapıldığını ilk defa burada görmüştüm.Kurs ortamından uzak çok sevimli ve tarihi bir yer.

Saadet Topçu dedi ki...

Evet evet gelmiştin. O tarafa yolumuz düşerse yine gidelim.

Adsız dedi ki...

Wow neat! This is a really great site! I am wondering if anyone else has come across something
exactly the same in the past? Keep up the great work!

Saadet Topçu dedi ki...

çooook teşekkürler ( very very thanks)