17 Ağustos 2007 Cuma

CD'nin Doğum Günü


İlk Compact Disc (CD) Almanya' da 17 Ağustos 1982' de Philips tarafından üretildi. Müzik dünyamızın en büyük devrimi şimdi her alanda depolama olarak kullanılmakta.

Philips, başlangıçta, görüntü depolanabilen, altın sarısı renginde 33'lük plak büyüklüğünde dijital diskler üretmeyi planlamış, ancak pek rağbet görmediği için vazgeçilmiş. Bunun ardından sadece ses depolanabilen daha küçük bir disk geliştirilmiş ve CD ortaya çıkmış.

Söylenilene göre 25 yılda, yaklaşık 200 milyar CD satılmış. 1990'lardan itibaren plakları rafa kaldırtan CD teknolojisi sonraları CD-Rom ve DVD üretimleriyle çeşitlenmeye başladı. İlk cd okuyucuları da bugünün parasıyla 2800 YTL civarındaymış.


Ünlü grup ABBA'mızın ''The Visitors'' albümü, CD olarak piyasaya sürülen ilk albüm.İlk zamanlarda daha çok klasik müzik CD'si üretilmiş. Sonraları farklı firmalar ve gruplarda yavaş yavaş CD' lerini çıkarmaya başlamışlar.

1985'te ünlü rock grubu Dire Straits, dijital kaydedilen ilk albüm olan ''Brothers In Arms''ı piyasaya sürdü. Bu albüm, o dönem 1 milyondan fazla satmış.(Albümde sıkı albümdür hani, şimdilerde de hala gayet iyi satar.)

Artık internet üzerinden , IPod 'lardan müzik dinleme devri hakim. Henüz CD'yi tamamen rafa kaldırmayı beceremedi ama piyasaya büyük bir darbe yaptı. Bende CD'lerimi seviyorum , CD 'lerimin yeri ayrı iPod'umun ayrı ...

Hiç yorum yok: