21 Ağustos 2007 Salı

Siyah Gül- Halfeti




Siyah Gül sadece Halfeti'ye özgü bir gül. Çünkü sadece burada siyah açıyor , başka bir yere götürdüğünüzde siyah açma özelliğini kaybediyormuş. Onu bu kadar cazip yapanda bu olsa gerek. Güllerin her rengini gördüm, hatta boyayıp mavi olarak satıldıklarınıda biliyoruz. Ama Siyah Gül'ün yetiştiğini gerçekten bilmiyordum. Dün okuduğum bir dergide sadece Halfeti'de yetişen Siyah Gül'ün resmini görünce bilmediğim ne çok şey var diye düşündüm. Çiçekleri herkes gibi bende çok severim ama bunu duymamıştım. Biz kendi ülkemize ait bu güzellikleri kendimize bile tanıtamıyoruz malesef. Bu yüzden burada Siyah Gül'den bahsetmek istedim. Yaşadığı doğduğu toprak olan Fırat sularındaki Halfeti'ye rengiyle bağlı, başka yerde bu güzelliğini göstermeyen Siyah Gül. Şimdi sular altında kalma durumu var, bunun için fidanları artık özel şartlarda yetiştirilecekmiş. Umarım bu güzellikte Fırat'ın suları altında kalmaz.

Siyah Gül ile ilgili çok fazla bir bilgiye ulaşamadım şimdilik.Koyu kırmızı rengi zamanla siyaha dönen Halfeti gülleri, bodur, yarı katmerli ve kokulu bir tür. İlk ve sonbaharda çiçek açıyor. 1-1.5 metre yükseklikte bir çalı olan bu türün çiçekleri altı yedi santimetre çapında oluyormuş
Ayrıca bu linkten Atlas Dergisinde içinde Siyah Gül'den bahseden yazıyı da okumanızı tavsiye ederim. http://www.kesfetmekicinbak.com/atlascilar/okurlardan/01636/

Şimdi daha çok görmek istiyorum Hasankeyf'i Halfeti'yi, görenler şanslı...

7 yorum:

kupa kızı dedi ki...

beyaz gül kırmızı gül güller arasından gelirr dehey dehey :P

bence gülün en güzeli sevdiğinin sana sunduğu güldür rengi fark etmez.

Saadet Topçu dedi ki...

Gül sevgiliye sunulduğunda güldür.
Ama bu çok özel bir gül sevdiği toprağa sadık bir gül. Bu yüzden Güllerin şahı Siyah Gül.

kupa kızı dedi ki...

yorumum üstüne yorum yapma sus zate kimse sevmio seni ben olmasam 2 satır yazanın yok hadeee:DDDDD

Adsız dedi ki...

Çok ilginç ilk defa okudum. Ama düşünsende birisine siyah güller gönderiyorsun. Ne anlar acaba... Belkide tırsar topuklarımamı sıkacak diye düşünebilir :)

Saadet Topçu dedi ki...

Bu bilgileri öğrendikten sonra bana gönderirlerse boynuna atlarım :)

adsensedenemesi dedi ki...

Muhtemelen toprağın yapısından alıyodur rengini. bu nedenle siyah olabilir. bu arada reçelini yapsak nasıl olurki aceba?

Saadet Topçu dedi ki...

MMmm siyah gül reçeli, ilginç fikir..:)