21 Ağustos 2007 Salı

Adidas ve Puma'nın Marka Doğuşu

Açıkçası ben Adidas'çıyım, yani Almanya'da Herzogenerauch kasabasında yaşıyor olsaydım nehrin bir tarafında Adolph Dassler'in yaptığı ayakkabıları giyen ve Rudolph Dassler'in ayakkabıları ve mağzalarının olduğu yerlere gitmeyen biri olacaktım. Evet çok ilginç bir marka doğuşu hikayesi var Adidas ve Puma'nın, yıllar önce duyduğumda çok şaşırmıştım birbirine küsen iki kardeşin iki büyük marka yaratması ve tam 29 yıl birbirlerine küs yaşaması hatta mezarları bile iki ayrı uca gömülmesi beni çok şaşırtmıştı.
Geçen gün kendime ayıptır sölemesi Adidas ayakkabı alınca bu hikayeyi sizlerlede paylaşmak istedim. Daha sonra bir araba markasının doğuşunu da anlatmak istiyorum, ondan da çok etkilenmiştim.
Adidas ve Puma markasının doğuşu büyük bir rekabetin sonucu olmuş.İkinci Dünya Savaşı'nın öncesinde Almanya'da güneyinde bir kasaba Herzogenerauch'ta iki kardeş (Adolph ve Rudolph) ayakkabı yapıp satmak üzere bir atölye açarlar.Annelerinin çamaşır odasında 1920'lerde dünyanın en hafif spor ayakkabılarını üretme hedefiyle işe koyulan, elektrik olmadığı için bisikletten elde ettikleri enerjiyle deri keserek ayakkabıya dönüştüren kardeşler, savaş sonrası Adolph, Rudolph'la birlikte çalışmak istememesi ve kendine ayrı imalathane açmasıyla ayrılırlar. Bu ayrılıkla artık küslerdir ve tam tamına 29 yıl küs olarak yaşamış ve küs olarak ölmüşlerdir.( Küs olmak çok sevimsiz bir durum ama bu durumda her müsibette bir hayır vardır dedirtiyor)
Bugün iki firmanın genel merkezi de Herzogenerauch'tadır. Adolph Dassler'in ayakkabı şirketinin adı ADIDAS, Rudolph'un ki ise PUMA'dır.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Yaramızı deştin valla Barış'ın kahverengi çalınan adidas ayakkabıları şimdi kimbilir kimin ayağında:)

Saadet Topçu dedi ki...

Barış bir sonraki doğum gününe kadar beklesin alırız ona :) Bu arada benim doğum günüm daha önce olucak benimde gözlüğüm gitti haberiniz olsun :))

kupa kızı dedi ki...

kuzi gel biz senle küselim ne dersin ben marka olmak isitiom da o bakımdan yani kişisel alma:D

Saadet Topçu dedi ki...

Yakın dönemde bir arkadaş bana küsmüştü de bir marka doğuşuna tanık olmadık ama yinede denemek istersen bir küs bana bak neler oluyo :)

kupa kızı dedi ki...

marka olmanın çeşitleri var bilion mu:P
ayrıca tehdit haa!!!allaaaaa bittin senn:D:D

Adsız dedi ki...

Benim adidaslara nerede görsem tanırım 46 numara ve kahverengi zaten fazla üretilmemiş yolda giderken gözüm ayaklarda. Geçenlerde tahtakaleye gittik bütün apartman kunduracıları dolaştım, malesef yok. Ama birbilerini sevenlerin yolları bir gün kesişirmiş. O günü bekliyorum. Hele o ayakkabının üzerindeki şahısın hiç şansı yok.
Bu haberden sonra evdeki puma ve adidasları ayrı dolaba koymaya karar verdim tabi Yeliz ayakkabı dolabında bana 40 cm kadar yer açarsa.

Saadet Topçu dedi ki...

Doğum gününe kadar oAdidas'ını çalana rastlamazsan sana yeni bir model alıcaz :)
Ayrıca söliyim sizin ayakkabı dolabı size yetmez. Seninkilerin ebatından Yeliz'inkilerin adetinden dolayı :)

Adsız dedi ki...

Dedikodumu yapılıyor burda bakiyim? :)