25 Eylül 2007 Salı

Şehir Tiyatroları 3 Ekim'de açılıyor.


Tiyatro ve sinema sezonu başlıyor. Bu yıl listemde yine seyretmeyi istediğim bir sürü oyun var. Devlet tiyatroları ve şehir tiyatrolarının yanında özel tiyatrolarda da çok güzel oyunlar var ,hepsini seyretmek istiyorum :)

Geçen sezon en çok şehir tiyatrolarının kapısını aşındırdım. Müzikalleri başta olmak üzere birçok oyununu seyrettim. En çok müzikal çalışmalarını başarılı buluyorum çünkü kadroları çok iyi ve büyük müzikalleri sahnelediler. Aslında çokça seyrettiğimiz müzikallerdi ama tekrar canlı canlı seyretmek güzeldi. Keşanlı Ali Destanı ve Lüküs Hayat gibi klasikleşmiş oyunları sergiliyorlar.Gitmeyenler varsa durmasın biletler erkenden tükeniyor hep. Bu yıl Leyla ile Mecnun müzikalini kaçırmamak istiyorum, geçen yıl ona sıra gelmemişti. Birde Can Ateşinde Kanatlar (Mevlana) oyununa bir türlü yer bulamamıştım , bu sene kısmetse onu da seyrederim artık. Ölümsüz Öykü ve Rumuz Goncagül oyunlarını da çok beğenmiştim, hangi oyuna gitsem diye düşünüyorsanız tavsiyem olsun. Rumuz Goncagül'de evlenmek için gazeteye rumuz yazarak damat adayı arayan bir kızın annesi ile ilgili traji komik yaşamları konu alıyor. Ölümsüz Öykü'de özellikle sahne dekorları ile beni etkilemişti. Zengin ve cimri bir tacirin denizcilerden duyduğu bir hikayeyi gerçekleştirme isteğiyle kurgulanmış güzel bir öykü.



LÜKÜS HAYAT
MÜZİKAL KOMEDİ 3 PERDE
Geride kalan 18 yıl boyunca herşey değişti... Bakanlar, Başbakanlar, Cumhurbaşkanları, neler neler... Herşey büyük bir hızla değişti... Bunca yıldır değişmeyen bir kaç şeyden biri LÜKÜS HAYAT'ın oynadığı tiyatroların gişelerinin önündeki kuyruklar... 17. Yılında Lüküs Hayat hala kapalı gişe.
İki külhanbeyi, Rıza ve Fıstık Mısır'dan gelen Atıfet'in elmaslarını çalmak için bir köşke girerler... Köşkte kostümlü balo yapıldığı için önceleri yadırganmaz iki soyguncu... Sonraları da yadırganmaz... Çünkü içerdeki "Lüküs" hayat düşkünleri iki soyguncudan daha soyguncudur...


KEŞANLI ALİ DESTANI
Yazan: Haldun Taner
Yöneten: Yücel Erten
Müzik: Yalçın Tura

Türk tiyatrosunun ölümsüz eserleri arasında yer alan Keşanlı Ali Destanı, 20 yıllık bir aradan sonra İstanbul Şehir Tiyatroları’nda yeniden sahnede!.. Sineklidağ, büyük bir kentin eteklerinde yer alan, gecekondulardan oluşmuş, ezilen, yoksul insanların yaşadığı bir varoştur. Keşanlı Ali, Çakal Rüstem’i öldürmekten hapse düşmüştür ve hapisten bir kahraman olarak çıkagelir.
Ali’nin iki dramı vardır: Birinicsi, suçsuzdur; ikincisi, aşık olduğu Zilha, Çakal’ın yeğenidir ve ona düşmanca davranmaktadır. Muhtar seçilen Ali, Sineklidağ’da yeni bir düzen oluşturur ama yüreğiyle beyni arasında ciddi çatışma yaşamaktadır. Şef olarak toplumuna, insan olarak duyduğu aşka sorumludur.
Ali ‘Destan’ı kullanmaya karar vermiştir. Çünkü “Bu toplumda sessiz, sakin, efendi olursan her zaman dayak yer, ezilirsin. Ama terbiyesiz, güçlü, zalim, ne dediğini bilmeyen biri olursan, o zaman saygı görürsün”. Ali, hapiste bunu öğrenmiş ve yeni bir Ali’yi fark etmiştir.
Oyuncular:
Oyuncular: Engin Alkan (Keşanlı Ali), Tuğrul Arsever (Çakal Rüstem – Sarhoş Rasih – Lutfiye), Can Ertuğrul (Hidayet), Hikmet Körmükçü (Şerif Abla), Murat Garibağaoğlu (İzmarit Nuri), Berna Oğuzutku Demirer (Hafize), Serdar Orçin (Temel), Münir Kutluğ (Derviş Dayı), Hakan Arlı (Beşvakit Niyazi), Meriç Benlioğlu (Zilha – Nevvare), Osman Gidişoğlu (Şişman Polis), Ali Gökmen Altuğ (Zayıf Polis – Şoför), Çağlar Yiğitoğulları (Teke Kazım – Bülent Onaran – Resmiye), Eraslan Sağlam (Kürt Sabri – Ahsen – Raziye), Savaş Barutçu (Sipsi Selim), U.Arda Aydın (Gazeteci – Profesör), Sükan Kahraman (İhya Onaran), Murat Güreç (Davul), Serkan Bacak (Zurna – Kemençe), Volkan Ayhan (Gazelhan), Çağrı Özgür Hün (Bir Kadın), Rozet Hubeş (Madam Olga), Ceren Kaçar (Filiz Onaran), Ertuğrul Postoğlu (Politikacı), Aslı Aybars (Suhandan Gülperi), Sanem Özcan (Gelin), İskender Bağcılar (Manyak Cafer)Kondulular ve Zenginler: Kahraman Acehan – Rozet Hubeş, Ertuğrul Postoğlu – İskender Bağcılar, Çiğdem Gürel – Tuğrul Arsever, Eraslan Sağlam – U.Arda Aydın, Çağlar Yiğitoğulları – Aslı Aybars, Çağrı Özgür Hün – Özge Midilli, Volkan Ayhan – Reyhan Karasu, Sanem Özcan – Serkan Bacak, Murat Güreç – Murat Üzen, Hamit Erentürk
Müzik Direktörü: Çiğdem ErkenKoreografi: Nasuh Barın Dekor Tasarımı: Ayhan DoğanKostüm Tasarımı: Ayşen Aktengiz BayraşlıDramaturg: Dilek TekintaşIşık Tasarımı: Fatih Mehmet Haroğlu
Yardımcı Yönetmen: Rozet HubeşKoreografi Asistanı: Yasemin Gezgin Asistanlar: Çağrı Özgür Hün, Aslı Aybars, U.Arda Aydın, Çağlar YiğitoğullarıOrkestra: Deniz Noyan (Şef – Piyano), Özlem Noyan (Flüt), Gonca Beker (Klarnet), Barış Özer (Alto Saksafon), Orçun Tekelioğlu (Trompet), Fuat Can Başkır (Trombon), Evrim Karagöz (Bateri), Ayla Özkan (Keman), Akın Aral (Bas)Dekor Realizatörü: Cihan AşarKostüm Realizatörü: Hacer DuranIşık Uygulama: Fatih Mehmet Haroğlu, Mustafa Yılmaz Efekt Uygulama: Hanefi Topraktepe Sahne Teknisyenleri: A.Murtaza Demir, Seyit Kırdı, Necati Öcal, Yusuf Akçay, Şaban Taşgın, Mehmet BolatAksesuar Sorumluları: Özkan Balsoy, Cengiz Önay, Mustafa Ünalan Sahne Terzileri: Pervin Basut, Aydın ÇetinerKuaför: Kadir Ural Fotoğraflar: Ahmet Yirmibeş, Nesrin Kadıoğlu

ÖLÜMSÜZ ÖYKÜ
Yazan: Karen Blixen
Türkçesi: Fatih Özgüven
Oyunlaştırıp Yöneten: Kenan Işık

“Kanton 'da yaşayan zengin, Cimri, acımasız bir çay taciri, yaşlılığında muhasebe defterlerinden başka okunacak şeylerin de olduğunu fark eder. Örneğin öyküler... Oysaki bildiği tek hikâye dünyadaki bütün gemicilerin, tayfaların bildiği uydurma, anonim bir öyküdür. Tacir bunu öğrenince öfkelenir ve bildiği bu tek hikâyeyi gerçekleştirmeğe" karar verir.”
Oyuncular:
Tomris İncer (Öykücü), Erhan Abir (Mr. Clay), Eraslan Sağlam (Elişama), Pelin Budak (Virginie), Mehmet Atak – Murat Bavli (Tayfa), Volkan Ayhan, Serkan Bacak, Hamdi Gültekin, Murat Güreç, Murat Üzen (Tayfalar, Hizmetkârlar)


RUMUZ GONCAGÜL
Yazan: Oktay Arayıcı
Yöneten: Taner Barlas

Oktay Arayıcı’nın Ortaoyunu özelliklerinden yola çıkarak 1977 yılında yazdığı, Timur Selçuk’un müziklerini bestelediği ve günümüze kadar pek çok kez sahnelenen oyun, kadının toplumdaki yeri ve evlilik kurumunu ele alan bir komedi niteliğini taşıyor.
İnsaf Hanım, kocası öldükten sonra kızı Gülsün’e zengin bir koca bulmak için çareler aramaya başlar. Tek isteği geçim derdinden kurtulmaktır. Bir gün aklına müthiş bir fikir gelir ve gazetelere ‘Goncagül’ rumuzuyla evlenme ilanı vermeye karar verir. İki yüz altmış bir damat adayı arasından seçtikleri damat adayları ile İnsaf ve Gülsün’ün arasında geçen birbirinden gülünç, trajikomik olaylar, Timur Selçuk’un müziği eşliğinde dile getiriliyor
Oyuncular:
Sema Keçik (İnsaf), Hasibe Eren (Gülsün), Rahmi Elhan (Sıtkı), Mehmet Bulduk (Halet Rezaki), Kutay Kırşehirlioğlu (Dursun Ali), Mahperi Mertoğlu (Ayşen), Ahmet Özarslan (Refik Mayısoğlu), Sezai Aydın (Müfit Mürted), Zafer Kırşan (Nasuhi), Enes Mazak (Garson)

Müzik: Timur SelçukDekor Tasarımı: Özhan ÖzdilKostüm Tasarımı: Nihal KaplangıKoreografi: Yasemin GezginDramaturg: Hatice YurtduruIşık Tasarımı: Fatih Mehmet HaroğluEfekt Tasarımı: Levent Akman
Yardımcı Yönetmen: Ersin UmuluAsistanlar: Zafer Kırşan, Enes Mazak


CAN ATEŞİNDE KANATLAR
MEVLANA

Yazan : Turgay NAR Yöneten : S.Bora SEÇKİN Dekor Tasarımı : Nurullah TUNCER Kostüm Tasarımı : Tomris KUZU Dramaturg : Gökhan AKTEMUR Işık Tasarımı : Mahmut ÖZDEMİR Efekt Tasarımı : Ersin AŞAR
Konusu
“Can Ateşinde Kanatlar”, Şems-i Tebrizi’nin şüpheli kayboluşunun ardından Mevlana’nın bu “ezeli” dostunu arayışını konu almaktadır.Dağınık haldeki mitos parçalarını ve tarihsel karakterleri evrensel bir tema etrafında bir araya getiren Turgay Nar, Mevlana’nın yolculuğu ile Simurg’a ulaşmak isteyen otuz kuşun yolculuğu arasında kurgusal anlamda paralellik yaratmaktadır.Mevlana’nın yolu uzun ve menzili uzaktır. İnsan ömrünün engebelerine eşdeğer merdiven basamakları olan vadileri geçmek zorundadır. Mevlana, çile vadilerini aşarak sürdürdüğü yolculuğunda Hallac-ı Mansur, Derviş, Ömer Hayyam, Feridüddin Attar, Zümrüdüanka, Zerdüşt,Hititli Yontucu, Yunus Emre, Menocchio, Can Kıyıcı ve Seyyid Nesimi ile karşılaşır.Mevlana onlarla birlikte sıfatların sırrını çözüp varlık perdelerini aralamaya çalışır.
Oynayanlar
S.Bora SEÇKİN
Yiğit SERTDEMİR

2 yorum:

bıldırki dedi ki...

Lüküs hayat gibi müzikalleri ben de çok seviyorum. Geçen sene en son gittiğim Casablanca isimli oyundu.Nedendir bilmiyorum ama Aşkı Memnu senelerdir en sevdiğim oyun özelliğini kaybetmemiştir.

Saadet Topçu dedi ki...

Tavsiye edecek o kadar çok oyun var ki nerden başlayacağımı bilemedim. Sanırım bu sezon her gittiğimi tek tek yazacağım :)