13 Mayıs 2008 Salı

16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali

15 Mayıs Perşembe günü Tiyatro Festivali başlıyor. Hepimiz için festivalde yer alacak oyunlar hakkında ufak bilgileri buraya alıntı yaptım. Tüm oyunlar ve program için İKSV 'nin sitesine bakabilirisiniz. Tiyatronuz bol olsun. Saadet Topçu
"16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali programında yurtdışından 6 tiyatro ve dans topluluğu ile Türkiye'den seyirciyle ilk kez buluşacak 25'in üzerinde oyun, dans, performans olmak üzere 70'in üzerinde gösteri yer alıyor.

"İNSAN YAZIYOR" – THE FORSYTHE COMPANY
23 Mayıs Cuma, saat: 20.30 24 Mayıs Cumartesi, saat: 20.30Antrepo No.3
Dünyaca ünlü dansçı ve koreograf William Forsythe ve topluluğu The Forsythe Company Festival'in Almanya'dan merakla beklenen konuklarından… William Forsythe'ın Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Kendall Thomas ile birlikte tasarladığı ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 60. yılına adadığı "İnsan Yazıyor" Festival'in en çok konuşulan gösterilerinden biri olmaya aday.Tophane'deki Antrepo No.3'te gerçekleşecek performans/enstalasyonda The Forsythe Company'nin 60 dansçısı kömür tozuyla kaplanmış masalara İnsan Hakları Bildirgesi'nden harfler, kelimeler ve cümleler yazmaya çalışırken sürekli engellerle karşılaşacaklar ve bu yolla insan hakları ihlallerini güçlü bir beden diliyle anlatacaklar. Bu projede Türkiye'den de dansçılar yer alacak. Bu etkileyici performans/enstalasyonda, dansçıların yanı sıra izleyiciler de koreografiye aktif olarak katılabilecek. Yaklaşık üç saat süren performansta izleyicilerin mekâna diledikleri gibi girip-çıkma özgürlüğü de olacak.23 Mayıs Cuma ve 24 Mayıs Cumartesi günleri saat 20.30'da Antrepo No.3'te gerçekleşecek "İnsan Yazıyor" performansının bilet fiyatları tam 60 YTL, öğrenci 20 YTL.
"ÖLÜM HASTALIĞI" – FANNY ARDANT
25 Mayıs Pazar, saat: 20.3026 Mayıs Pazartesi, saat: 20.30Ses Tiyatrosu
Ünlü Fransız aktris Fanny Ardant, Marguerite Duras'nın "Ölüm Hastalığı" adlı öyküsünü sahnelemek üzere İstanbul'a geliyor. Yönetmenliğini Bérangère Bonvoisin‘in üstlendiği oyun; Paris'te 30 kez kapalı gişe oynadı. Oyun; İtalya, Amerika ve Kanada turnelerinin hemen ardından Toyotasa sponsorluğunda İstanbul Tiyatro Festivali'nde.Duras'nın iki kişi için yazdığı ve diğer eserlerinde olduğu gibi yine aşk, umutsuzluk ve kişisel acı üzerine olan bu yapıtını Fanny Ardant sahnede tek başına yorumlayacak. Son dönemde "8 Kadın", "Paris, Seni Seviyorum" gibi filmlerde rol alan beyazperdenin en çekici kadın figürlerinden Fanny Ardant'ı sahnede görmek kaçırılmayacak bir fırsat.25 Mayıs Pazar ve 26 Mayıs Pazartesi günleri saat 20.30'da Ses Tiyatrosu'nda sahnelenecek "Ölüm Hastalığı"nın biletleri 60 YTL ve 35 YTL ile öğrenci 15 YTL'den satılacak.
"OPERATION: ORFEO" – HOTEL PROFORMA
30 Mayıs Cuma, saat: 20.30 31 Mayıs Cumartesi, saat: 20.30Atatürk Kültür Merkezi, Büyük Salon
Çağdaş sanat dünyasının önde gelen isimlerinden Kirsten Dehlholm yönetmenliğindeki Hotel Proforma, yapıtlarıyla daima ses getiren Danimarkalı bir topluluk. Topluluk "Operation: Orfeo" adlı müzikli tiyatronun en güçlü örneklerinden biri kabul edilen yapıtlarıyla Enka Vakfı sponsorluğunda Festival seyircisiyle buluşuyor. Bo Holten, John Cage ve Christoph Willibald Gluck'ın müzikleriyle güçlü bir koro ve zengin ışık tasarımı, farklı hareket koreografisiyle "Operation: Orfeo" bir anlamda opera türünün günümüze uyarlanmış çağdaş bir yorumu. Altına imzasını attığı her çalışma ses getiren yönetmen Kirsten Dehlholm'un bu vurucu çalışması "Operation: Orfeo" festivalin kaçırılmayacak gösterilerinden.30 Mayıs Cuma ve 31 Mayıs Cumartesi günleri saat 20.30'da AKM Büyük Salon'da sahnelenecek "Operation: Orfeo"nun bilet fiyatları tam 40 YTL ve 25 YTL ile öğrenci 15 YTL olarak belirlendi.
"GEYİKLER LANETLER" – ARCA AZZURRA THEATRE
22 Mayıs Perşembe, saat: 20.30Atatürk Kültür Merkezi, Büyük Salon
Murathan Mungan'ın ünlü eserine İtalyan tiyatrosu yorumu. İtalya'nın önde gelen özel tiyatrolarından biri olarak kabul edilen Arca Azzurra, Murathan Mungan'ın Mezopotamya Üçlemesi'nin son oyunu olan "Geyikler Lanetler"i yepyeni bir yorumla sahneye taşıyor. Festival'de Türk Henkel A.Ş. sponsorluğunda sahnelenecek olan "Geyikler Lanetler"de sahnede Arca Azzurra'ya gölge tiyatrosu "L'Asina sull'Isola" eşlik edecek. Bir saat sürecek oyunda Murathan Mungan'ın zengin dilini İtalyan bir topluluktan dinlemek kaçırılmayacak bir deneyim olacak. 22 Mayıs Perşembe akşamı saat 20.30'da AKM Büyük Salon'da sahnelenecek "Geyikler Lanetler"in biletleri tam 40 YTL ve 25 YTL ile öğrenci 15 YTL'den satılacak.
"FAUST" – MENO FORTAS / EIMUNTAS NEKROSIUS
25 Mayıs Pazar, saat: 19.00Atatürk Kültür Merkezi, Büyük Salon
15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'ndeki "Othello" yorumuyla İstanbul seyircisinden tam not alan tiyatro ve opera yorumlarıyla dünyaca tanınan Litvanyalı yönetmen Eimuntas Nekrosius ve topluluğu Meno Fortas bu sene de Festival'in konukları arasında. Nekrosius ve topluluğu Meno Fortas geçtiğimiz yıl İtalya'da ‘En Başarılı Yabancı Oyun' ödülünü kazanan "Faust" yorumluyla bir kez daha Festival izleyicisiyle buluşuyor. 25 Mayıs Pazar günü AKM Büyük Salon'da saat 19.00'da sahne alacak "Faust"un bilet fiyatları tam 40 YTL ve 25 YTL ile öğrenci 15 YTL olacak.
"SİLİNMİŞ MESAJLAR" – BADco.
30 Mayıs Cuma, saat: 18.3031 Mayıs Cumartesi, saat: 18.30garajistanbul
Zagrebli genç tiyatro topluluğu BADco. Festival'de sergileyeceği "Silinmiş Mesajlar" ile tiyatroseverleri etkileşimli bir buluşmaya çağırıyor. 2000 yılında kurulan topluluğun "Fiziksel Tiyatro" olarak tanımlanabilecek bu oyununda izleyiciler performans mekânında özgürce dolaşarak bu interaktif gösterinin bir parçası olacaklar. "Silinmiş Mesajlar"ın yönetmenliğini farklı sanat biçimleri arasındaki sınırları kıran çalışmalarıyla tanınan koreograf ve dramaturj Goran Sergej Pristaš üstleniyor. BADco. Baltık-Adriyatik Sanat Etkinliği Intercult-SEAS projesinin bir parçası olarak Festivale katılıyor. BADco. topluluğu ayrıca performans, video-art, sanatta yeni teknolojiler üzerine 31 Mayıs Cumartesi ve 1 Haziran Pazar günleri 11.00-16.00 saatleri arasında santralistanbul'da bir atölye çalışması da gerçekleştirecek. Genç performans ve video-art sanatçılarına duyurulur. 30 Mayıs Cuma saat 18.30'da ve 31 Mayıs Cumartesi saat 18.30'da garajistanbul'da sahnelenecek "Silinmiş Mesajlar"ın biletler fiyatları tam 35 YTL ve öğrenci 15 YTL.
"X DAİRE"
17 Mayıs Cuma; 18 Mayıs Cumartesi; 19 Mayıs Pazar; 20 Mayıs Pazartesi saat 14.00'ten itibaren (10 dakika arayla) Festivaldeki ilginç çalışmalardan biri de Goethe Institut ve Pro Helvetia tarafından sunulan "X-Daire" projesi… "X-Daire"; Sven Heier, Patrick Wymann ve Dilek Altuntaş'ın özel konutları ve kamusal mekânları oyun alanı hâline getirdikleri bir proje. Sanatçılar; İstanbul Tiyatro Festivali'nde gerçekleştirecekleri "X-Daire" projesi için Tarlabaşı semtini seçtiler. "X-Daire"nin başlangıç noktasında ellerine yazılı birer yol tarifi verilen izleyiciler, iki kişilik gruplar halinde Tarlabaşı'nda bir semt turuna çıkacaklar. İzleyiciler, durdukları her istasyonda tek bir sanatçı veya bir sanatçı kolektifinin gerçekleştirdiği kısa bir sanatsal etkinlik ya da bir enstalasyonla karşılaşacaklar. "X-Daire"nin mekânları arasında katedilen yol da izleyicinin bakışını hem mimariye hem de kentsel alana yönlendirecek. Pek çok alandan Türk ve yabancı sanatçıyı içine alacak bir buluşma olacak "X-Daire" İstanbul Tiyatro Festivali'nin çok ses getirecek projelerden biri olmaya aday gözüküyor.Yaklaşık 150 dakika sürecek "X-Daire" projesinin biletleri sadece Biletix satış sistemi üzerinden satışa çıkıyor. Biletler 20 YTL'den satılacak.
"KAYGILARIN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI" / Lulu Menase
Fred Vargas'ın kaleme aldığı "Kaygıların Yürürlükten Kaldırılması" mizahi bir diyalog. Lulu Menase'nin yönetmenliğini üstlendiği oyunda Oriane Littardi yarı bilimsel bir konferans, yarı skeç seklinde dünyadaki altı buçuk milyar insanın da sorunlarını çözmek için aşk, sıkıntı, politika, ekonomi, savaş, özgür irade gibi konulardan bahsediyor.17, 20, 21, 23, 24 Mayıs tarihlerinde saat 20.30'da Fransız Kültür Merkezi'nde sahnelenecek olan "Kaygıların Yürürlükten Kaldırılması" projesinin bilet fiyatları tam 20 YTL ve öğrenci 15 YTL olacak.


FESTİVAL'DE ÖZEL GÖSTERİ: SİVAS '93


İnsan Hakları Bildirgesinin 80. yılı nedeniyle İstanbul Tiyatro Festivali'nde "İnsan Hakları" teması altında Genco Erkal'ın "Sivas ‘93" adlı belgesel oyunu "Festival Özel Gösterisi" olarak programda yer alıyor. Dostlar Tiyatrosu tarafından 2008 tiyatro sezonunda sahnelenen "Sivas '93", 1993 senesinde Sivas'taki Madımak Oteli yangınını ve olayın arka planını irdeliyor. Genco Erkal'ın yazıp yönettiği bu belgesel oyun, 20 Mayıs Salı günü saat 20.30 ve 21 Mayıs Çarşamba saat 18.30'da Muammer Karaca Tiyatrosu'nda izlenebilecek.


İstanbul Tiyatro Festivali ile ilgili ayrıntılı bilgi için:IKSV

Hiç yorum yok: