10 Ekim 2007 Çarşamba

Tarçın

Tatlının üstüne ne alırsın? Tarçın:) Bu tadı bende seviyorum. Tarçın, hem kokusu hem tadı ile bir çoğumuzu cezbetmiştir. Tatlıya , bozaya bol bol döküp keyifle yiyeceksin. :) Bayram geliyor tarçınlı tatlılar hayal ediyorum şimdiden :))

Tarçın (Cinnamomun)
Defnegiller familyasındandır. Anayurdu Güney ve Güneydoğu Asya’dır, iklimin uygun olmayışı nedeniyle tarçın ülkemizde yetişmez. Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hoş kokulu ağaç ya da ağaççıklardır. Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçını (C. zeylanicum) ile Çin tarçını (C. cassia)’dır.
Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar’da yetiştirilir. Kışın yapraklarını dökmeyen alçak boylu ağaçtır. Bu ağacın körpe dalları kesilir. Kabukları soyulur, mantar tabakaları çıkarılır, tabakalar birbirinin içine konulup sarılarak kurutulur. Daha sonra ezilip baharat olarak Seylan tarçını adıyla satılır. Açık kahverengi ve tatlımsı tadı hoş olan bu tarçın türü makbuldür.
Çin tarçını daha büyük bir ağaç olup 10-12 m’ye kadar boylanabilir. Kışın yaprağını dökmeyen bu türün de gövde ve dallarının kabuğu soyularak yukarıdaki yöntemle elde edilen tarçın, Seylan tarçınına göre daha yakıcı, keskin ve daha az değerlidir.
Her iki tür tarçının da başlıca bileşeni, uçucu bir yağ olan sinnamik aldehit’tir. Tarçın baharat olmasının yanı sıra çeşni ve koku vermesi için bazı yemek, tatlı ve şaraplara katılır. Ağacın meyvesinden elde edilen tarçın esansı, parfüm endüstrisinde kullanılır.

2 yorum:

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba,

Çok seviyorum tarçınlı lezzetleri,kokusunu ve bıraktığı aromayı.Bir de sütlü kahvenin üzerine azıcık tarçın atıp içmeyi...


sevgiyle kal...

Saadet Topçu dedi ki...

Selam ab-ı hayat, sütlü kahveme tarçın atıp içesim geldi şimdi. Ama şirketlerde tarçın bulunmuyor ki, bunu patrona söyliycem tarçınlı istiyorum kahvemi ben :)