30 Ocak 2009 Cuma

SaadetTopcu - Çilek Reçeli 'nin Facebook Grubu



SaadetTopcu - Çilek Reçeli 'nin Facebook Grubu

Nevi-i şahsına münhasır bloğuma ait olan bu gruba üye olan tüm dostlara zaman zaman özel hediyelerim olacak. Bloğumda bu zamana kadar sadece kendi beğenilerimi, gezdiğim yerlerle ilgili tavsiyeleri paylaştım, artık isteyen herkesin bloğumdan paylaşmak istediği tavsiyeleri sunacağım. Gittiğiniz film, tiyatro, gezi, sergi, eğlence yerleri, okuduğunuz kitap,dergi gibi yayınları, albüm tavsiyeleri hatta nerde ne yenir? ne kadardır ? bilgilerini paylaşmaya başlıyorum. Paylaşımda bulunan arkadaşların tavsiyelerine bloğumda yer verdiğimde kendilerine küçük hediyeler göndermeye çalışacağım. SaadetTopcu - Çilek Reçeli grubuna sizde katılın birlikte gezelim görelim.

İşte Facebook grubumuzunun linki burada;

Dünyanın 7 Harikası


Dünyanın 7 Harikası

M.Ö. 2. yy son şeklini almış olan dünyanın 7 harikası listesi içinde günümüzde ayakta kalan sadece Keops Pramidi. M.Ö. 2560 yılından bu yana ayakta olan tek Dünya Harikası. Böyle bir tarihi miras muhakkak görülmeli diye düşünüyorum.
Dünayanın 7 Harikası;
Keops Pramidi
Babil'in Asma Bahçeleri
Zeus Tapınağı
Artemis Tapınağı
Rodos Heykeli
İskenderiye Feneri
Halikarnas Mozolesi
Birde Dünyanın yeni 7 harikası bulunuyor. Bunların hepsini gidip görmek mümkün. Dünyada görelecek çok güzel yerler var hepsine imkan buldukça gitmek çok keyifli olacaktır.
İşte yeni harikaların listesi; Ürdün'deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika'daki Chichen Itza Piramidi, İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum ve Hindistan'daki Tac Mahal anıtmezarı.

29 Ocak 2009 Perşembe

Maskeliler


Maskeliler

Dün akşam İstanbul Şehri Tiyatroları'nda bu yıl oynanmaya başlayan Maskeliler oyununu izledim. Oyun hakkındaki tanıtımları okuduğumda izlerken karşılaşacağım hikaye hakkında endişelerim vardı. İsrail doğumlu bir yazarın elinden Filsitin'li 3 kardeşin yaşamından bir kesit bana çok enteresan gelmişti. Üstelik İlan Hatsor 1990 'da öğreniminin ilk yıllarında bu oyunuyla İsrail Uluslararası Tiyatro Enstitüsü'nden ödül kazanmış. Böyle bilgilerle oyunu izlemeye gidince oyunda Filistin değilde biraz İsrail'i bulacağımı sanmıştım. Yanılmışım.
Oyunun hikayesi çok çarpıcı, özellikle şu sıralar yeniden alevlenen bu savaş sırasında izlenilmesi görülmesi gereken bir oyun. Hikayeye hayat veren oyuncular Serdar Orçin, Levent Üzümcü ve Mehmet Gürhan'ın performansı hakkında ne söyleyeceğimi bilmiyorum. 70 dk, tek perdelik bir oyun ve soluksuz izlenecek bir akış söz konusu. Bence muhakkak izlenmeli. Bu sezon izlediğim en başarılı oyun Maskeliler, en azından şimdilik. İzlemeye devam...

Yazan: Ilan Hatsor
Yöneten: Taner Barlas
OYUNCULAR: Halit: Serdar Orçin, Naim: Levent Üzümcü, Davut: Mehmet Gürhan


Fotoğraflar: tiyatrodünyası

27 Ocak 2009 Salı

Nedir Bu Kolbastı?

Nedir Bu Kolbastı?
Nedir Bu Kolbastı? bana bu oyundan sıkıntı bastı. Her yerde yeni moda bu oyun oynanıyor, sonradan çıkan şimdilere kadar pek bilinmeyen bir oyun. Oynayanlar 1930 dan beri var olduğunu söylüyorlar geçen yıla kadar kimsenin haberdar olmadığı bu oyun birden çıktı ve herkesi derinden etkiledi :) Latife ediyorum, benim çok haz etmediğim kolbastı oyunun sorulup durulmasından sonra araştırdım tamda tahmin ettiğim sonuca ulaştım.
Trabzon'un yöresel tavrına hiç uymayan bu müzik ve oyunun çıktığı yer Trabzon'da Faroz'un alt mahallesinde Çingene kökenli yurttaşların bulunduğu yere özgü bir dansmış. Ayrıca farklı ülkelerin oyunlarının, benzer tavır etkilerininde oyunun yazım aşamasında etkili olduğu şeklinde araştırmalar var. Müziktende tahmin edilebileceği gibi, büyük ihtimalle ülkemizin başka bölgesinden göçle buraya gelmiş topluluğun farklı havasını yansıtıyor. Müziği ve dansı az çok coğrafi haritanızda biliyorsanız bunu tahmin etmek hiç zor değil. Trabzon'un yöresel tavrından çok farklı olduğu aşikar, müziği de İç Anadolu'da Ankara havası olarak anılan (ki aslında öyle değil) yine çingene kökenli ezgilerin hakim olduğu müziğin hemen hemen aynısı. Yani kolbastı:)

26 Ocak 2009 Pazartesi

81. Akademi Ödülleri Adayları - Oscar 2009

81. Akademi Ödülleri Adayları - Oscar 2009



22 Şubatta verilecek olan Oscar ödülleri adayları açıklandı. 3 Maymun ile en iyi yabancı film dalında aday olamadık malesef ama listede İsrail var, büyük ihtimalle ödül o filmin olacaktır. Oscar ödüllerine, başrolünde Brad Pitt'in oynadığı The Curious Case of Benjamin Button filmi şimdiden damgasını vurdu. 13 dalda aday olan film bakalım kaç ödüle sahip olacak. Henüz filmi seyretmedim ama çıkmasını uzun süredir bekliyordum. The Curious Case of Benjamin Button ve Milk filmlerini yakında izleyip ödül töreninden önce kendi beğenilerimi de belirleyeceğim. Seyretmiş olduklarımdan Slumdog Millioner ve Wall- E'nin Golden Globe'da olduğu gibi Oscar'dan da nasibini almasını bekliyorum.

En İyi Film;
The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk"
The Reader
Slumdog Millionaire

En İyi Kadın Oyuncu;
Anne Hathaway, “Rachel Getting Married”
Angelina Jolie, “Changeling”
Melissa Leo, “Frozen River”
Meryl Streep, “Doubt”
Kate Winslet, “The Reader”

En İyi Erkek Oyuncu;
Frank Langella, “Frost/Nixon”
Sean Penn, “Milk”
Brad Pitt, “The Curious Case of Benjamin Button”
Mickey Rourke, “The Wrestler”
Richard Jenkins, “The Visitor”

En iyi Yönetmen;
Danny Boyle, “Slumdog Millionaire”
Stephen Daldry, “The Reader”
David Fincher, “The Curious Case of Benjamin Button”
Ron Howard, “Frost/Nixon”
Gus Van Sant, “Milk”

En İyi Yabancı Film;
The Baader-Meinhof Complex” (Germany)
The Class (France)
Departures (Japan)
Revanche (Austria)
Waltz with Bashir” (Israel)

En İyi Orjinal Senaryo;
"Frozen River", Courtney Hunt
"Happy-Go-Lucky", Mike Leigh
"In Bruges", Martin McDonagh
"Milk", Dustin Lance Black
"WALL•E", Andrew Stanton, Pete Docter, Jim Reardon

En İyi Uyarlama Senaryo;
"The Curious Case of Benjamin Button", Eric Roth, Robin Swicord
"Doubt", John Patrick Shanley
"Frost/Nixon", Peter Morgan
"The Reader", David Hare
"Slumdog Millionaire", Simon Beaufoy

En İyi Animasyon;
"Bolt", Chris Williams, Byron Howard
"Kung Fu Panda", John Stevenson, Mark Osborne
"WALL•E", Andrew Stanton

Diğer adaylar için oscar.com a burdan ulaşabilirsiniz.

22 Ocak 2009 Perşembe

Slumdog Millionaire


Slumdog Millionaire

4 dalda Altın Küre ödülünün sahibi "Slumdog Millionaire" ödüllerini hak edecek kadar başarılı bir senaryoya sahip. Hint filmi diye ön yargılı olamamak gerekiyor gerçektende. Senaryosu , Hintli yazar Vikas Swarup'un "Q and A" adlı kitabından uyarlanan, Danny Boyle'nin yönetmenliğini yaptığı film önümüzdeki günlerde yapılacak olan Bafta ödüllerinde de boy gösterecek sanırım.
Filmdeki herşey çok ilgi çekici bir dille anlatılmış, özellikle ufaklıkların olduğu bölümler süper. Çocuk oyuncular, hepsine taş çıkartacak kadar başarılı oynuyorlar. Hindistan gerçeği üzerin kurulu bu hikayenin içinde memleketimizde de yaşananların izlerini bulmak mümkün. Hint filmi olur da ünlü dansları olmadan olur mu? olmaz. Film bittikten sonra şu klasik hint filmlerinde yapılan dansı da yapıyorlar. Slumdog Millionaire, Hintlilere özgü güzel bir film , izlemeye değer.

Slumdog Millionaire Altın Küre ödülleri;
En İyi Film (drama): "Slumdog Millionaire"
En İyi Yönetmen: Danny Boyle ("Slumdog Millionaire")
En İyi Senaryo: Simon Beaufoy ("Slumdog Millionaire")
En İyi Film Müziği: A. R. Rahman ("Slumdog Millionaire")






21 Ocak 2009 Çarşamba

Wall- E


Wall- E

Wall-E filmini izlemekte çok gecikmişim. Böyle güzel bir animasyonu nasıl kaçırdım bilmiyorum. Sanırım birkaç kez seyredeceğim. Aldığı ödülleri fazlasıyla hak etmiş ve her yaşta insanın seyredebileceği kadar kaliteli bir yapım olmuş. Animasyon, macera,bilimkurgu hatta aile filmi diyebiliriz.
Wall-E çok tatlı bir aşık, onu seyretmek çok keyifli ve o artık benim favori kahramanlarımdan biri. :) Filmdeki şarkıda da dediği gibi" Aşk hakkında herşey, bundan ibaret"




“LOST“5. sezon - Because You Left ve The Lie


“LOST“5. sezon - Because You Left ve The Lie

Severek ve merakla takip ettiğim dizi Lost'un 5. sezonu bu akşam yayınlanıyor. 3 saatlik , özel 2 bölümün yer alacağı sezon açılışıyla yeniden macera devam edecek. Uzun bir ara olduğundan son bölümleri tekrar seyredip adapte olmak gerekecek sanırım. Yeni sezon için yayınladıkları tanıtımlarla yeterince meraklanmıştım ama aradan uzun zaman geçince kopmalar oluyor tabiki. Bu akşam ABC' de yeni bölümden önce 4. sezonun bir özeti yayınlanacak onu da seyretmek şart oldu. 5. sezon 17 bölümden oluşacakmış yani yine tadı damağımızda kalacak.

20 Ocak 2009 Salı

Pandora'nın Kutusu


Pandora'nın Kutusu
56. San Sebastian Film Festivalininin en büyük ödülü "Altın İstiridye" yi ve Tsilla Chelton ile en iyi kadın oyuncu ödüllerini alan Pandora'nın Kutusu, 23 Ocak'ta gösterime giriyor. Türkiye-Fransa-Belçika- Almanya ortak yapımı filmin yönetmeni Yeşim Ustaoğlu.
Tontoş nine Nusret'in hikayesini ben çok merak ediyorum.


19 Ocak 2009 Pazartesi

Eleftheria Arvanitaki- Mirame


Eleftheria Arvanitaki- Mirame


Yunan müziğinin, rebetikoların önemli isimlerinden Eleftheria Arvanitaki'nin son albümü Mirame'yi dinliyorum bu ara. Eleftheria Arvanitaki'yi geç farkettiğim ama olsun. Son albümü çok hoş, bu tarz müzik dinlemeyi sevenlere tavsiye ederim. Yunan müziği zaten bize çok yakın ezgilere sahip. Özellikle bazı besteler Türkçe sözlerle ülkemizde de söylendiğinden çok tanıdık gelecektir.

Albüm Şarkı Listesi

To Gkrizo Ton Mation Sou
To Telos Mas Des
Ton Erota Rotao
Sto Palati Tis Kardias Sou (Carcel De Oro)
Pes Mou (Je T' Aime)
De Milo Gia Mia Nychta Ego
Toso Megala Logia
Ase Me Na Se Misiso
Xeni Kardia
Ta Mystika Tou Kosmou
Mia Efchi
Mirame (duet Buika)

16 Ocak 2009 Cuma

Kevin Costner - Untold Truths


Kevin Costner - Untold Truths

Sinema dünyasından yakinen tanıdığımız Kevin Costner son zamanlarda ülkemizde oynayacağı reklam filmi ile konuşuluyor. İlk kez bir reklam filminde oynayacak olan Costner'in az bilinen bir yönü de müzisyenliği. Kevin Costner Kasım 2008'de çıkarmış olduğu pop rock, country tarzında hazıladığı albümü Untold Truths ile isminden farklı alanlarda da söz ettiriyor.

Albümdeki müzisyenler;
Teddy Morgan- vocals, acoustic guitar, electric guitar, percussion
Blair Forward - bass guitar
John Coinman- vocals, acoustic guitar, harmonica
Kevin Costner- vocals, acoustic guitar
Larry Cobb - drums
Park Chisolm- vocals, acoustic guitar, electric guitar

Albüm Şarkı Listesi

1.Long Hot Night
2.90 Miles An Hour
3.Hey Man What About You?
4.Superman 14
5.Don't Lock'em Away (Song For Molly)
6.Down In Nogales
7.Every Intention
8.5 Minutes From America
9.Sun Will Rise Again, The
10.Backyard
11.Leland Iowa
12.Gotta Get Away (Song For Bud)

14 Ocak 2009 Çarşamba

Prison Break Final


Prison Break Final

Prison Break, bu sezon bitimi final yapacakmış. Eh biraz mevzular uzamıştı tabi ama ben izlemekten keyif alıyordum. Fazla uzatmadan bitirmeleri de iyi olcak sanırım. Bu yüzden bu son sezonları daha çok bölümden oluşabilir. 2005 yılında başlayan maceranın finalini nasıl yapacaklarını da merak ediyorum.

12 Ocak 2009 Pazartesi

Golden Globe Ödülleri

Golden Globe Ödülleri

Golden Globe Ödülleri dün törenle sahiplerine verildi ve Slumdog Millionaire filmi ödülleri topladı.

Best Foreign Language Film ödülü bir İsrail filmine verildi, bu dönemde verilince filme değil politik bir yaklaşıma ödül verildiğini düşünmekten kendimi alamadım doğrusu.

EN İYİ FİLM-Dram
*The Curious Case of Benjamin Button
*Frost/Nixon
*The Reader
*Revolutionary Road
*Slumdog Millionaire
.
EN İYİ FİLM- Komedi/Müzikal
*Mamma Mia!
*Burn After Reading
*Happy-Go-Lucky
*In Bruges
*Vicky Cristina Barcelona
.
EN İYİ FİLM- Animasyon
*Wall-E
*Kung Fu Panda
*Bolt

Dizi Kategorisinde;
EN İYİ TV DİZİSİ - Dram
*Dexter
*House
*In Treatment
*Mad Men
*True Blood
EN İYİ TV DİZİSİ- Komedi/Müzikal
*30 Rock
*Californication
*Entourage
*The Office
*Weeds
Mad Man ve 30 Rock yine ödülleri kapmışlar, diğer ödül törenlerinde de en iyiler onlar olmuştu Golden Globe ödüllerinde de kimseyi şaşırtmadılar diyebiliriz.

Listenin tamamı için buraya tıklayınız.

Gölge Oyunu

Gölge Oyunu


Bu sene, yarıyıl tatilinde İstanbul Modern’de çocuklar için "Gölge Oyunu” etkinlikleri var. Dört gün yapılacak olan etkinliklerde çocuklar hayal gücleri ile gölge oyunları tasarlıyacaklarmış. Yarıyıl için elektronik dünyadanın dışına çıkılabilecek güzel bir proje. Üstelik ücretsiz, aşağıdaki adresteki İstanbul Modern Sanat Müzesin'den bilgi alabilirsiniz.

Etkinlik programı şöyle;
1. Gün: Bir hikâye yaratmanın coşkusu yaşanacak.
2. Gün: Hikâyenin atmosferini yansıtacak kostümler ve dekor tasarlanacak.
3. Gün: Genç oyuncular hikâyeyi canlandırmanın ilk provasını yapacak.
4. Gün: Son provanın ardından oyun izleyicilerle buluşacak.

27-30 Ocak 2009 tarihleri arasında (7-9 yaş grubu için 10.00, 10-12 yaş grubu için 13.00)3-6 Şubat 2009 (7-9 yaş grubu için 10.00, 10-12 yaş grubu için 13.00)

İstanbul Modern
Tel: Tel: (0212) 334 73 00
Adres: Meclis-i Mebusan Caddesi Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 Karaköy

9 Ocak 2009 Cuma

TROYA


TROYA

8 Nisan'da gösterimine başlanan Troya gösterisine ancak dün akşam gitme frısatım olabildi. Anadolu Ateşi gösterisini ilk başladığı sıralarda seyretmiştim, bu sefer çok geç kaldım sanırım. Ama açıkçası beklediğime değen bir gösteriydi, çünkü gösteriyi 6. sırada seyrederek hikayeyi yakınımda yaşamış oldum. Böylece kostümlerin güzelliğini de bizzat yakından görebildim.
.
120 kişilik dansçı kadrosuyla , çeşit çeşit kostümler ve dekorların zenginliğiyle güzel bir dans tiyatrosu Troya. Anadolu Ateşi gösterisindeki gibi dans ağırlıklı göseriden biraz daha faklı, tiyatral gücü yüksek bir gösteri yapılmış. Dolayısıyla Anadolu Ateşi'nin vurucu geçişleri bu gösteride yok ama büyüleyici bir sahne ve akış var. Farklı ve Dünyadaki örnekleriyle boy ölçüşecek kadar kaliteli. Benim gibi geç kalıp hala görmeyenler varsa muhakkak seyretmelisiniz.


Helen'i , Hector'u, Aşil'i, Amazon , Balkan, Kafkas, Ege ve Anadolu dansçı savaşçılarıyla rengarenk bir sahne kadrosuna dev maket robotlar ve dev Truva Atı eşlik ediyor.

Bu büyülü öyküye topraklarımızın danslarının esintisi hayat veriyor. Gidip bu büyülü öyküyü izlemelisiniz.


Daha önce Troya Gösterisi için yazdıklarımdan biri burada diğeri de burada. Tıklayınız.
Troya tanıtım filmi için tıklayınız.

8 Ocak 2009 Perşembe

Diesel'in Ödüllü Online Reklam Filmi



Diesel Kids'in Ödüllü Online Reklam Filmi

Diesel Kids için hazırlanan reklam filmi gerçekten çok başarılı olmuş. Çocuklar için olduğu kadar bizler içinde çok cazip bir video. Bu reklam filmi reklamcılar dünyasının önemli ödüllerinden Epica'da en iyi online reklam seçilmiş. Buyrun burayı tıklayarak sizde izleyin.
.

7 Ocak 2009 Çarşamba

2008'in En Çok Okunan Kitapları

2008'in En Çok Okunan Kitapları

Geçtiğimiz yılın en çok satılan kitapları aşağıdaki gibi sıralanmış, listeye göz atınca Türk okuyucusu kendi yazarlarını okumayı seviyor diyebiliriz. Bu sıralanış tabiki bir kriter değil nasıl hazırlandığını da bilmiyorum ama birçok yerde yayınlanan en çok satanlar listeleri aşağı yukarı aynı isimleri içeriyor.


Edebiyat

1 - Diriliş-Çanakkale 1915, Turgut Özakman, Bilgi
2 - Olasılıksız, Adam Fawer, A.P.R.I.L
3 - Kadından Kentler, Murathan Mungan, Metis
4 - Siyah Süt, Elif Şafak, Doğan
5 - Empati, Adam Fawer, A.P.R.I.L
6 - Veda, Ayşe Kulin, Everest
7 - Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk, İletişim
8 - Son Ada, Zülfü Livaneli, Remzi
9 - Karanlıktaki Adam, Paul Auster, Can
10- Suskunlar, İhsan Oktay Anar, İletişim


Edebiyat dışı
1 - Yaşama Yerleşmek, Üstün Dökmen, Remzi
2 - Siz Kimi Kandırıyorsunuz, Soner Yalçın, Doğan
3 - Tanrı Yanılgısı, Richard Dawkins, Kuzey
4 - Allah ile Aldatmak, Yaşar Nuri Öztürk, Yeni Boyut
5 - 1919’un Şifresi, Hulki Cevizoğlu, Ceviz Kabuğu
6 - Cahillikler Kitabı, John Lloyd - John Mitchinson, NTV
7 - Limit Sizsiniz, Mümin Sekman, Alfa
8 - Bitkisel Sağlık Rehberi, İbrahim Saraçoğlu, Kendi
9 - Operasyon Ergenekon-Gizli Belgelerde Karanlık İlişkiler, Şamil Tayyar, Timaş
10 - The Secret, Rhonda Byrne, Owo
Bilgi; İnternethaber

THE RASMUS "BLACK ROSES" Turnesi


THE RASMUS "BLACK ROSES" Turnesi

Önemli alternatif rock gruplarından biri olan The Rasmus, en son yayınladığı albümü Black Roses turnesi kapsamında İstanbul ve Ankara'ya da uğrayacak. 13 Şubat gecesi İstanbul Sheraton Convention ve 14 Şubat gecesi Ankara Saklıkent’te konser verecek olan grubu izlemek isteyenler için bilet fiyatları şöyle, Sahne önü: 70 TL Diğerleri: 40 TL. Yanlız, grubun resmi sitesinde mekan adları farklı, hangisi doğrudur konser tarihi yaklaştıkça anlayacağız.

Bilgi için www.rasmusturkiyede.com adresine bakabilirisniz.

5 Ocak 2009 Pazartesi

Yeni Yıl Takvimi


Yeni Yıl Takvimi

2009 yılı için çok güzel bir takvim hazırlanmış, bunu sizlerle de paylaşmak istiyorum. Atatürk'ün resimleriyle hazırlanan takvimde günlerin üzerine tıkladığınızda o dönem Atatürk'ün neler yaptığını görebiliyorsunuz. Çok güzel bir arşiv.

2 Ocak 2009 Cuma

TABULU YILBAŞI


TABULU YILBAŞI

Umarım herkes tatlı bir yılbaşı gecesi geçirmiştir. Bence yılbaşı geceleri evde olup rahat rahat eğlenmek en güzeli, bende arkadaşlarımla öyle yaptım. Yılbaşının en eğlenceli kısmı Tabu oynamak ve en seyirlik kısmı, nedense beni de beyler kadar cezbeden Viktoria's Secret defilesiydi. Artık yılbaşı geceleri dışarıda eğlenmeyi sevmiyorum çok kalabalık olduğu için sanırım. Diğer günler daha rahat eğlenmek mümkün, bu yüzden yılbaşında evde eş, dostla olmak çok keyifliydi. Tüm yılımız böyle sakin, keyifli ve dostlarla beraber geçsin, mutlu mutlu yıllar olsun.