27 Nisan 2009 Pazartesi

İstanbul Modern Sanat Müzesi Sergiler

Kara Walker
İnsanların Tüm Irklarının İyiliği Adına
2002


İstanbul Modern Sanat Müzesi Sergiler
Geçen hafta uzun süredir gitmeyi istediğim sergilere gitme fırsatım oldu. Aynı gün hepsini gezip bol bol fotoğraf çektim. Burdan hepsini paylaşmama imkan yok ama bir iki resim ile sergileri anlatmaya çalışacağım.
İstanbul Modern Sanat Müzesinde Şubat ayından beri devam etmek te olan "Safkan Yansımalar "ve Ocak itibariyle başlayan "Gölgeye Övgü" sergilerini merak ediyordum. Nihayet sergiler kalkmadan gezme fırsatım oldu. "Safkan Yansımalar" sergisi 26 Nisan'da son bulduğu için artık görmek mümkün değil ama "Gölgeye Övgü" sergisi 6 Mayıs'a kadar sürecek.

Safkan Yansımalar'da Peter Müller, iki farklı sanat dalını bir araya getirmiş ve bunun için safkan modellerle çalışmış. Fotoğraf sanatçısının estetik bakışıyla, fonda ünlü resimler ve bu resimlerdeki kurguya uygun ön cephede atların asil duruşları sergilenmiş. Çok başarılı safkan bir fotoğraf sergisi . İşte sergiden bir kaç fotoğraf...



"Gölgeye Övgü" sergisinde yedi ülkeden sekiz çağdaş sanatçı ve 20. yy'ın ilk yarısından iki sinemacının önemli eserleri sergilenmekte. Bu kapsamda çeşitli eğitimler ve sempozyumlar yapılmış, gölge tiyatroları sergilenmiş.


Gölge tiyatrosu ve animasyon sinemasının önderlerinden ve ilk animasyon film “Prens Ahmet’in Maceraları" nı çeken Lotte Reiniger serginin en önemli isimlerinden biriydi. Ben ilk animsayon filmin kendisine ait olduğunu bilmiyordum ama öğrenmek için geç değil sanırım. En popüler filmi olan Papageno'yu sergilerin bulunduğu bölümdeki küçük salonlarda izlemek mümkün. Lotte Reiniger'in bir kuş avcısını anlattığı bu filmde, Mozart’ın operası The Magic Flute ile müziğin etkisine kapılmamak imkansız.

Ve bizim kültürümüze ait gölge tiyatrosunun en iyi örneği "Karagöz ve Hacivat" ile ilgili birçok dökümanın sergilendiği bu sergide ayrıca "Karagöz ve Hacivat" oyunları videodan gösterilmekte. Belirli günlerde de canlı gösteriler yapılmaktaymış. Sergiyi gezerken bu videoları kısa kısa seyredebiliyorsunuz isterseniz Müzenin hediyelik dükkanından kitaplarını ve videolarını almanızda mümkün. Ben Karagöz'ü de, Hacivat'ı da, mahalle eşraflarını da çok özlemişim. Seyretmek çok keyifliydi.

İstanbul Modern'in giriş katında bulunan çağdaş yaklaşımlar sergi salonunda aşağıda görünen eser dikkatimi çekti. İki karşılıklı duvarda duran aynı çizilmiş resim ortadaki iki açı farkı yapılmış ayna ile yansıtılmakta. Aynaların kesiştiği yerden bakınca iki resim birbirini tamamlıyor. Enteresandı.

"Gölgeye Övgü sergisi" devam etmekte merak edenler için giriş ücretleri tam: 7 TL indirimli: 3TL , Perşembe günleri tüm ziyaretçilere ücretsiz.

www.istanbulmodern.org







Hiç yorum yok: