16 Eylül 2010 Perşembe

İstanbul Efendisi


Müsahipzade Celal' in "İstanbul Efendisi" eseri İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Engin Alkan'ın rejisiyle sahneleniyor. Yaz Oyunları olarak Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde oynanan bu oyuna gitmekle ne iyi yapmışım. İkibuçuk saat süren böyle uzun bir oyunda hiç sıkılmadan güle oynaya ayrılacağınızın garantisini verebilirim. Yani gülmekle ilgili büyük bir probleminiz yoksa. Böyle eski bir eserin hepsi ayrı yetenekli oyuncularla bu kadar keyifli hale gelmesi çok güzel. Uzun oyunlarda insan bir yerden sonra kopabiliyor ama bu kadro ve eserle mümkün değil. Sürekli güldüğüm, şarkılara eşlik ettiğim çok keyifli bir müzikal izledim. Tüm dostlara tavsiye ediyorum, İstanbul Efendisi bu kadroyla muhakak izlenmeli.

Özellikle danslardaki ayrıntılar çok komikti, Çile Bülbülüm şarkısının yorumlanışı, seyirci arasından sahneye gelip coşturmaları, solo danslar, yeni yorumuyla kılıç kalkan, at arabasının canlandırılmasındaki toynak ayrıntıları ve Aşık Maşuk figürleri çok başarılı bir kompozisyon oluşturmuştu.

İstanbul Şehir Tiyatrolarının son dönemde izlediğim en başarılı oyunu bu oldu. Devlet tiyatrolarına göre biraz vasat bulduğum oyunları nedeniyle son dönemlerde az tercih ediyordum ama bu oyunla fikrim bir miktar değişti. İzlemek gerek hatta bir kez daha seyretmeli, eğlenmeliyim.

Yazan : MUSAHIPZADE CELÂL
Yöneten : ENGIN ALKAN
Dramaturgi : SİNEM ÖZLEK
Koreografi : SENEM OLUZ
Sahne Tasarımı : BARIŞ DİNÇEL
Işık Tasarımı : MURAT İŞÇİ
Kostüm Tasarımı : DUYGU TÜRKEKUL
Yönetmen Yardımcısı : ZAFER KIRŞAN, VOLKAN AYHAN, ASLI NİMET ALTAYLAR, SELİM CAN YALÇIN
Süre : 2 SAAT 45 DK. 2 PERDE

OYUNCULAR
BERNA ADIGÜZEL, CİHAN KURTARAN, ÇAĞLAR ÇORUMLU, ÇIĞDEM GÜREL, DERYA ÇETİNEL, EMRAH ÖZERTEM, ENGİN ALKAN, HAMİT ERENTÜRK, HÜSEYIN TUNCEL, MAHPERI MERTOĞLU , MURAT GÜREÇ, MURAT ÜZEN, REYHAN KARASU, SELİN TÜRKMEN, SENEM OLUZ, SERKAN BACAK, SEVINÇ ERBULAK, TUĞRUL ARSEVER, ÜMİT TAŞDÖĞEN, VOLKAN AYHAN, ZAFER KIRŞAN

Fotoğraflar: Tiyatrodünyası

4 yorum:

Dışavurum dedi ki...

Ben de oradaydım Salı akşamı, 2. kez yine aynı keyifle izledim.
Engin Alkan'ın karşısındaki oyuncunun mikrofonundan istemsiz yayılan sese istinaden doğaçlaması da çok güzeldi.(sanki her oyunda bir şekilde bu fırsatı kaçırmııyor gibime geldiyor).
Şehir Tiyatrolarında oyun seçerken Özellikle Engin Alkan'ın yönettiği oyunları tavsiye ediyorum.

Saadet Topçu dedi ki...

Ben ilk kez izledim ama bir kez daha gideceğim eş dostla.
Geçen sezon Engin Alkan'ın Tarla Kuşuydu juliet oyununu seyretmiştim. Müzikal açıdan beni pek mutlu etmemişti ama bu oyun müzikal olarakta dansları açısından da daha başarılı.

Ümit Kurt dedi ki...

Ben de arkadaşımla izledim oyunu ve dediğin gibi iki buçuk saat boyunca gülme garantisi verebilirim seninle birlikte :) Biraz da sayende izledim daha önce yazdığım gibi sana. O nedenle tekrar teşekkürler :) Bu akşam da "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz"ı izledim. Pazar akşamı Lüküs Hayat'la açık havada oyunları bitireceğiz arkadaşlarla :))

Saadet Topçu dedi ki...

Bu güzel oyunu izlemene vesile olduğuma sevindim.
Yaşar Ne yaşar Ne Yaşamaz'ı daha önce izlemiştim. Başroldeki oyuncu çok başarılıydı. Lüküs Hayat için birşey söylemeye gerek yok o bir klasik:)
Yeni oyunlarla bilgi alışverişine devam :)