8 Nisan 2010 Perşembe

Disk Atan Atlet Heykeli


Hafta sonu ünlü Disk Atan Atlet Heykeli'ni İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde görmek için son fırsattı. Daha çok zaman var diye birçok sergiyi kaçırmışımdır ama bunu son dakikada yakaldım diyebilirim. Zaten Arkeoloji Müzesi'ni de ne zamandır iyice bir gezip dolaşmak istiyordum ama kısıtlı zamanım nedeniyle şimdilik önemli bir kısmını görebildim, diğer bölümler başka sefere kaldı. Pek yarım iş yapmaktan hoşlanmam en yakın sürede Çinili Eserler bölümünü de gezip bu işi bitireceğim.
Neyse gelelim The British Museum koleksiyonunda bulunan ve Roma döneminin en bilinen eserlerinden biri olan ”Disk Atan Atlet(Townley Discobolus)” heykeline. Antik Yunan'da bronz olarak yapılan asıl heykelin (ki bu heykel kayıp) kopyası olarak heykeltraş Myron'un M.Ö 200 yılında yaptığı tahmin ediliyor.
Disk Atan Atlet kafa, gövde ve diğer uzuvların birbirine zıt kuvvet halinde sıralanması denge ,uyum ve simetriyi ayrıca ideal güzelliği simgelemsiyle önemli bir heykel. Sergilenen bu heykel bulunduğunda kafası yokmuş heykele uygun bir kafa sonradan monte edilmiş. Kayıp olan bronz heykelin 20'ye yakın replikası olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan en iyi korunmuş olanlarından birini şahsen görmüş oldum.


Bu heykel Arkeoloji Müzesi'nin ziyaretçi sayısını arttırmış , müzenin tamamında da çok özel eserler var. Bolca resim çektim ,burdan hepsini paylaşmak mümkün değil. Ama gidip görmek şart.

2 yorum:

ALDI BAŞINI GİTTİ dedi ki...

Off unuttum aklımdaydı halbuki :((
Senin için iyi olmuş kaçırmamışsın

Saadet Topçu dedi ki...

Tüh, keşke gitmeden önce yazsaydım küçük bir hatırlatma, üzüldüm şimdi. Başka sergilere inşallah :)