18 Şubat 2010 Perşembe

2010 Chopin Yılı

2010 yılı boyunca bütün dünya Chopin’in doğumunun 200. yılını kutlayacak. Polonya’nın ulusal bestecisi ve piyano virtüözü Frederik Chopin (1810-l849) için ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenmekte. Chopin'in albüm kayıtları yeniden düzenlenerek bu yıla özel olarak setler halinde çıkarılmakta. Ama malesef Chopin'in hayatına dair bir film hala yok , bu özel bestecilerin hayatları muhakkak film haline getirilmeli bence. Chopin'in ilk bestesini 7 yaşındayken yaptı ve konserde çaldı. Onun hayatı ilgi çekici olmayacakta kiminki olacak.
*Doğduğu yeri, eserlerini yazdığı yerleri ve Polonya'da Chopin konserlerini dinlemek isteyenler için Chopin Yılı kapsamında özel turlarda düzenlenmekte.
*Bir CD , Kitap ve Konser tavsiyesi'de benden olsun.


CHOPIN COMPLETE EDITION (17 CD)

Albüm setinde Chopin eserlerini yorumlayan sanatçılar:
Krystian Zimerman (Piano)
Claudio Arrau (Piano)
Anatol Ugorski (Piano)
Maurizio Pollini (Piano)
Vladimir Ashkenazy (Piano)
Maria-Joao Pires (Piano)
Martha Argerich (Piano)
Rafal Blechacz (Piano)
Yundi Li (Piano)
Lilya Zilberstein (Piano)
Mikhail Pletnev (Piano)
Kurt Bauer (Piano)
Menahem Pressler (Piano)
Anner Bylsma (Cello)
Mstislav Rostropovich (Cello)
Elzbieta Szmytka (Soprano)



CHOPIN: Tuşlara Adanmış Bir Yaşam
Yazar :Aydın Büke


Konser

Emir Gamsızoğlu ve Memet Ali Alabora ile 22 Şubat 2010 Pazartesi günü, saat 20:00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda Chopin'in 200. doğum yılı kutlanacak.

"Alabora ve Gamsızoğlu konserde; Chopin hakkında en çok kullanılan “büyük eserlerde küçük, küçük eserlerde büyük” sözünden, “piyanonun şairi" tabirine, verem hastalığının müziğine etkisinden, büyük aşkı George Sand’ın hayatındaki yerine, vatan hasretiyle yanıp tutuşan güçlü ruhundan, İstanbul’da ölen şair dostu Adam Mickiewicz’e kadar ünlü besteciyle ilgili her konuya değinecekler. Kayıtlar, fotoğraflar ve müziği eşliğinde, Chopin’in yaşıtları Liszt ve Schumann’dan, müzikte yaptığı devrimlerden ve 20 - 21. yüzyıldaki büyük Chopin yorumcularından da bahsedilecek olan bu sohbeti, doğum günü kutlaması takip edecek."Alıntı kültürsanat.org

Hiç yorum yok: