20 Kasım 2007 Salı

Yerebatan Sarnıcı'nda Su Gibi Aziz


Geçtiğimiz cumartesi sadece gözüm değil kulaklarımda huzur buldu. Art İstanbul gezisinden sonra Yerebatan Sarnıcı'nda Erkan Mutlu ve ekibinin Su Gibi Aziz isimli tasavvuf musukisi konserini dinleme ve onlara eşlik eden bir semazen'i seyretme fırsatı buldum. Yerebatan Sarnıcı'nda birçok etkinlik düzenlenmekte ve çoğu ücretsiz. Sarnıcın bence büyülü bir havası var akşam saatinde orda olmak tasavvuf musikisi eşliğinde huzur bulmak güzeldi. Vaktiniz olursa muhakkak bu etkinliklere katılmanızı tavsiye ederim. Yerebatan sarnıcı ile ilgili bilgi için buraya bakınız.


Önümüzdeki hafta programları şöyle;

Kanun Resitali
Tarih:23 Kasım 2007 Cuma Saat: 19:00
Düzenleyen:Ahmet Meter

Ahmet Meter sadece Türk müziğinin klasik kalıpları içerisinde kalmayarak, Türk Halk Müziğinden ve Batı müziği dünyasından önemli eserlerle bir resital sunacaktır. Bütün bu eserlerin arasına serpiştirilmiş taksimler Doğu ile Batı'nın adeta sentezi halindedir.


YEREBATAN ŞİİR AKŞAMI

Tarih:24 Kasım 2007 Cumartesi Saat: 19:00
"Octavio Paz Şiirleri"
Şiir Okumaları:Hümay Güldağ, Hüseyin Köroğlu
Düzenleyen:M. Lütfi Şen

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika kıtasında yetişmiş en önemli edebiyatçılardan sayılan Octavio Paz, 31 Mart 1914'de Meksika'da doğdu. Öğrenimini, bir Katolik okulunda ve Meksika Üniversitesi'nde yaptı. Edebiyata, 1931 yılında Barandal dergisinde yayınlanan ürünleriyle adım attı. İlk şiir kitabı 'Luna Silvestre / Yabani Ay' 1933'de yayınlandı. Paz, 1937 yılında, Madrid'de, cumhuriyetçilerin saflarında katıldığı İspanya iç savaşıyla, yaşamının en büyük deneyimlerinden birini edindi. 1938 yılında Meksika'ya döndü ve Taller dergisinin editörlüğünü yapmaya başladı. Modern Avrupa edebiyatı üzerine, büyük bir ilgiyle izlenen makaleler yayınladı. Bundan sonra, asıl olarak diplomasi alanında kariyer yapmaya başladı. Meksika Dışişleri'nin temsilcisi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Fransa'da bulundu. Los Angeles yılları, 'Yalnızlık Dolambacı'nın (1950) oluşmasında etkili oldu. 1962'de Meksika Büyükelçisi görevini üstlendiği Hindistan'da 1968'e; Meksika hükümetinin Meksika Olimpiyatları öncesinde öğrenci hareketlerini kanlı bir biçimde bastırmasına dek kaldı. Bu olay nedeniyle görevinden istifa etti.Latin Amerika soluna karşı çıkan görüşleriyle hep polemiklere yol açan Paz, bir dönem aralarında Harvard ve Cambridge'in de bulunduğu üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı. Yapıtlarının temasını aşk, şiir ve insan oluşturdu; kimi yapıtlarında Meksika halk edebiyatıyla gerçeküstücülüğü bağdaştırdı. Paz, edebiyat alanında birçok saygın ödülün sahibi oldu; 1981'de İspanya'da Cervantes Ödülü, 1982'de ABD'de Neustadt Ödülü, 1990 Nobel Edebiyat Ödülü... Paz, 1998 yılında öldü.


TELDEN DİLE

Tarih:30 Kasım 2007 Cuma Saat: 19:00
Düzenleyen:Kazım Giritli, Tuncay Okutan


MUSA KAZIM GİRİTLİ,1974 yılında Neyzen Hafız Mustafa Tüzün efendiden dersler alarak musiki yaşamına başladı.Hocanın tasavvuf musikisi meşklerinde serhanende olan sanatçı,daha sonra1979-80 seneleri arasında Üsdat Emin Ongan nın yönetiminde Üsküdar Musiki Cemiyetine devam etti.Aynı dönemde Udi Alaaddin Pakyüzden enstruman dersleri aldı.1980-84 yılları arasında İstanbul Belediyesi konservatuarı Türk Musikisi bölümünde Süheyla altmışdört hanımefendi,hakkı Özcan,fatih salgar,aladdin adayı,muazzam sepetçioğlu,ve dürdane Altan hanımefendi olmak üzre nazariyat ve usul dersleri aldı.1997-2000 seneleri arasında üsdat çinüçen tanrıkorur ile birlikte ayinhan olarak konserler verdi.Halen tasavvuf ve klasik türk musikisi icra etmektedir.
TUNCAY OKUTAN,Tuncay Okutan müzik hayatına 10 yaşında iken zamanının ustalarından bağlama dersleri alarak başladı. 11 - 12 yaşlarında tek başına bağlama çalıp türküler söylemeye başlayan okutan, yetişkin çağa geldiğinde orta ve lise öğrenimini tamamlayıp müzik çalışmalarına hız verirken diğer yandan Türk Halk Müziği ve ses kültürümüzün bitmek tükenmek bilmeyen pınarlarından su içme özlemiyle eğitim ve araştırmalar yapmak amacıyla İstanbula geldi. Konservatuar sınavlarına giren sanatçı, sınavları kazandı ancak bu eğitimini çeşitli nedenlerden dolayı devam ettiremedi daha sonra halk müziğinin farklı icracılarından önemli bir isim olan Cavit Murtezaoğlun'dan şan ve sahne performans dersleri aldı.Müzik eğitimini bu şekilde sürdüren okutan enstruman çalmanın ve yorumculuğun yanında söz ve beste çalışmalarıyla da kendinden söz ettirmeye başladı.

Hiç yorum yok: