28 Ekim 2010 Perşembe

Bedensiz Kadin


Hırvat topraklarında işlenilen cinayetlerin hinciyla bir grup Hırvat askerinin faşist davranışlarla giriştikleri katliamdan bir kesit, oyunda bambaska bir hikaye ile yasatiliyor. Bir hayat kadini, kanserli bir adam , annesi ve arkadaslari ilk dakikalarda bir araya getirilemiyen bu insanların ilişkisi oyunun sonuna doğru açiklaniyor. Oyun aslında bir adamın iç hesaplasması ki bu karaktere hayat veren Reha Özcan’ın performansı cok basarilı. Oyun genel olarak ağir bir havada ve her oyuncunun performansını iyi bulduğumu söyleyemem ama konusu acısından izlemek gerek.

Yazan: Mate Matisic
Çeviren: Füsün Günersel
Yöneten: Kazım Akşar
Dekor Tasarım: Şirin Dağtekin
Giysi Tasarım: Şirin Dağtekin
Işık Tasarım: Enver Başar
Müzik: Nurettin Özşuca
Asistan: Gökçen Tongut
Sahne Amiri: Reşit Arslan
Rol Dağılımı:

Reha Özcan, Ahenk Demir, Gılman Peremeci, Uğur Hakan Güneri, Gökalp Kulan

Beğendiğiniz Gibi



Bu oyun, Devlet Tiyatroları'nın yeni oyunlarından biri ve bana da ilk gecesine gitmek kısmet oldu. İzlerken Shakespeare eserleri seyretmeyi özledigimi farkettim, bence keyifli bir kadro ile keyifli bir oyun sahnelendi. Bu oyun müzikleri , kostumleri ve oyuncularının performanslarıyla çok guzeldi. Shakespeare repliklerini ezberlemek kolay iş degil ben iki cumleyi o hızla söylesem nefesim kesilir herhalde, bu nedenlede oyuncuları gıpta ile seyrettim.
Oyunun bir yerinde guzel bir supriz var ama sadece önde oturanlar nasiplenebiliyor.İste o süprizden bir dize "Tanrı bilir gozumle sevmiyorum ben seni. Çünkü sana baktıkca gozum bin kusur bulur."

Yazan: William Shakespeare
Çeviren: Orhan Burian
Yöneten: Hakan Çimensever
Dekor Tasarım: Işın Mumcu
Giysi Tasarım: Gülümser Erigür
Işık Tasarım: Akın Yılmaz
Müzik: Hakan Kılman, Melis Şeşen
Dans Düzeni: Handan Ergiydiren
Sahne Amiri: Mahsuni Yılmaz
Kondüvit: İ. Cem Dağlı
Işık Kumanda: Gökhan Gülçebi

Rol Dağılımı:
Ergun Akvuran, Zeynep Erkekli, Murat Karasu, Doğan Turan, Şamil Kafkas, İlkay Akdağlı

Konu:
Shakespeare'nin en sevilen komedilerinden Beğendiğiniz Gibi, zorbalıkla kardeşi tarafından Arden Ormanı'na sürgün edilen Büyük Dük'ün ve ailesinin başına gelenleri anlatır. Dük'ün kızının bir gence ilgi duymasıyla birlikte oyun, Shakespeare komedilerinin çoğunda olduğu gibi tesadüfler, kılık değiştirmeler ve yanlış anlamalarla gelişir ve gittikçe karışarak izleyiciye keyifli saatler yaşatır

14 Ekim 2010 Perşembe

Beady Belle - At Welding Bridge


Norveç'li acid-jazz, pop-jazz diye nitelendirebileceğimiz melankolik tarzları olan grubun yeni albümleri At Welding Bridge özellikle bu güzel sonbahar günlerinde dinlemesi keyif veren bir albüm. Vokal, Beate S. Lech'in sıcak ve sakin sesine kendinizi bırakın sonbaharın tadını çıkarın.


1. Diamond In The Rough 4:52
2. Come Home 4:18
3. The Storm 5:16
4. Apple (Interlude) 1:22
5. Runaway Mind 3:53
6. Bird’s-Eye View 4:11
7. Turn Back Time 3:52
8. Press Of Canvas 3:47
9. Voyage (Interlude) 1:27
10. Leeway 4:58
11. Ambush 3:39
12. Walk On Air 4:01

12 Ekim 2010 Salı

SURNAME 2010

Yiğit Sertdemir , İTÜ'de makine mühendisliği okurken tiyatroyla ilgileniyor. Tiyatro mühendisliğin önüne geçmiş olacak ki şimdilerde yazıyor, yönetiyor, oynuyor.
Candan Seda Balaban, Eczacılık kazanmış ama birde maske biriktirme meraklısı olduğunu farketmiş olacak ki çeşit çeşit maske ve kukla yapıyor.
Evet, bu iki yüreğini dinleyen insan ne olmaları gerektiğine karar vermişler ve bu güzel projede biraraya gelmişler. Başarılı bir şenlik düzenleyip izleyiciyi kendi hayal dünyalarına davet ediyorlar. Surname 2010'da tellallar, mehter, çengiler, Karagöz ile Hacivat, Pişekar ve Kavuklu, meddahlar, cambazlar, güreşçiler ,curcunabazlar yani istanbul şenliklerine ait herşey hatta saydıklarımdan çok fazlası vardı. Oyuncuların hepsi hem kuklaları oynatıyor hem maskelerin ardındaki karakterlere can veriyor hemde İstanbulbazlar olup bizim gerçeğimizi bize sergiliyorlardı.
Çok eğlenceli bu şenliğin Sühendan Hanım'a değilde kendiniz adına düzenlendiğini farzedip geçit törenine kapılamamak mümkün değil. bende öyle yaptım sanırım, içimdeki çocuğu bu şenliğe kaptırdım. Martıların dansları, tiryakilerin sarhoşlukları, Şakbaz ve Şakperi'nin atışmaları , hatta Şakbaz'ın Sühendan hanıma inceden dokundurmaları ama en çokta İstanbulbaz'ların performanslarını sevdim.
Yiğit Sertdemir bu oyunu yazmış, yönetmiş birde Şakbaz'a sahnede can vermiş. Sözünü esirgemeyen Şakbaz güzel ses tonuyla sahnede ilgimi çekmişti ama bunun bir yönetmenin sesi olduğunu şimdi farkediyorum. Sallandık mı? (oyundan küçük bir replikçik)
Tavsiyem o dur ki , 1 ekimde seyirciyle tanışan bu yeni oyunu İstanbul Büyükşehir Belediye Tiyatrolarında izleyin, çocuklarınızla izleyin , içindeki kendi çocukluğunuzu da bu şenliğe götürmeyi unutmayın.




Kadro :
Proje Tasarımı: Candan Seda Balaban-Yiğit Sertdemir
Yazan-Yöneten: Yiğit Sertdemir
Maske-Kukla-Kostüm Tasarımı: Candan Seda Balaban
Müzik-Ses Tasarımı: Selim Can Yalçın-Barış Manisa
Işık Tasarımı: Mahmut Özdemir
Hareket Düzeni: Özgür Tanık
Proje Danışmanı: Engin Uludağ
Şarkı Sözleri: Yiğit Sertdemir

Oyuncular
Ayşem Yağmur Ulusoy
Can Alibeyoğlu
Ceren Hacımuratoğlu
Derya Keykubat
Derya Yıldırım
Elyesa Çağlar Evkaya
Engin Akpınar
Eraslan Sağlam
İrem Erkaya
Mana Alkoy
Mehmet Soner Dinç
Mert Aykul
Özgür Atkın
Özgür Tanık
Seda Fettahoğlu
Semah Tuğsel
Seza Güneş
Şeyda Arslan
Uğur Dilbaz
Yiğit Sertdemir
Zeynep Göktay Dilbaz

8 Ekim 2010 Cuma

İki Çarpı İki


Tiyatro sezonu nihayet açıldı, bende ilk ay şerefine 6 oyuna bilet aldım. Bu ay çok oyun izleyeceğime göre belki de hepsini yazarım.
Devlet Tiyatroları oyunlarınadan açılışı İki Çarpı İki oyunuyla yaptım. Seray Gözler Yeniay ve Adnan Biricik ile sahnede 4 kişi izledik. Matematiğim o kadarda kötü değil hemen itiraz etmeyin. İki kişi sahnede 4 kişiydi, hemde sürekli değişerek, üstelik hiçbir aksesuar yardımı olmaksızın yani salt karakter olarak. Herbiri birbirlerine zıt iki karakteri başarıyla yaşattılar. İki ayrı evli çift, ayrı görüşler, politika,aşk,aldatma vs. Daha fazlasını anlatmayacağım devamı oyunda.

Yazan: Behiç Ak
Yöneten: Serpil Tamur
Dekor Tasarım: Şirin Dağtekin Yenen
Giysi Tasarım: Şirin Dağtekin Yenen
Işık Tasarım: Önder Arık
Yönetmen Yardımcısı: Melek Gökçer
Sahne Amiri: Mahsuni Yılmaz
Kondüvit: Emre Akgül
Işık Kumanda: Kaan Eman