20 Temmuz 2009 Pazartesi

Elif Şafak "AŞK"

Elif Şafak "AŞK"


Çok satan kitaplara pek ilgi göstermem aslında, çünkü çok düz ve basit cümlelerle anlatılan herkesin ilgisini çekecek konularda kaleme alınan öyküler çıkar karşıma. Bu yüzden ben kendim seçerim kitaplarımı, içinden bir sayfa açar bakarım ne dilde yazılmış, benim dilimde konuşuyorsa o zaman benim olur kitap. Ama Elif Şafak'ın Aşk kitabını bir tavsiye üzerine aldım, fikirlerine önem verdiğim bir arkadaş tavsiyesi ile başladım okumaya. Mevlânâ ile Şems arasındaki ilişkiyi paralel başka bir kurgu ile anlatan ve tasavvuf kokan bir romanmış. İşin içinde Mevlana olunca merak uyandırmıştı bende okudukça da hikayeyi sevdim. Bu yüzden bende sizlere tavsiye ediyorum.


Bu kitabın kapağı can alıcı bir pembe, dolayısıyla bizim çok delikanlı erkeklerimize nedense bu kitabı okumak dokunmuş. Laf. Hatun kişilerin yanında aşkın en şapşal haline düşen bu çocuksu delikanlılar iş pembe bir kitap okumaya gelince raconlarına dokunuyor. Bana komik geldi tabi ama kitabı basan firma bunu dikkate alıp birde gri kapaklısını yapmış. Aşk isimli bir roman için gri kasvetini yakıştırmam mümkün değil. Canım delikanlılarımız ise aşkı bile her daim renksiz kokusuz yaşamak için çırpınıyor. Oysa alt tarafı bir kitap, bu kadar kurala gerek yok.


Üstelik bu kitapta tek bir aşkın gizemin bulacağınızı düşünmeyin burda her türlü aşk mevzu bahis. Yani gerçek aşka giden her aşk hikayedeki karakterlere konulmuş. Aşağıdaki alıntıyıda bunun için ekliyorum.

"Kırkıncı Kural: Aşksız geçen bir ömür beyhude yaşanmıştır. Acaba ilahi aşk peşinde mi koşmalıyım mecazi mi, yoksa dünyevi, semavi ya da cismani diye sorma! Ayrımlar ayrımları doğurur. AŞK’ın ise hiçbir sıfata ve tamlamaya ihtiyacı yoktur. Başlı başına bir dünyadır aşk. Ya tam ortasındasındır, merkezinde, ya da dışındasındır, hasretinde.”

2 yorum:

francesca mckennitt dedi ki...

Çok güldüm ona ya, bir arkadaşım kitabı gazeteyle kaplamıştı; sırf "pembe kitap mı okuyon lan sen?" şeklinde bir tepkiyle karşılaşmamak için. Erkekleri anlamak mümkün değil, önyargı ne hale getirmiş onları.

Saadet Topçu dedi ki...

Umarım spor gazetesiyle kaplamamıştır. Bir çoğu için en öneml şey spor gazetesi okumak. Aşk okumak ayıp :)