3 Temmuz 2009 Cuma

Van'dan Kareler

Van'dan Kareler

Van Kedisi resimde görüldüğü gibi şu mağrur güzelliğiyle ünlüdür. Van'a gidince sokaklarda hep onlardan göreceğimi ummuştum ama malesef nesillerinin tükenmek üzere olduğunu öğrendim ve koruma altındalarmış. Onları görmek için özel Kedi Evi' ne gidip ziyaret edebiliyorsunuz. Bazılarının cinsleri karışmış ve her iki gözüde mavi. Orjinal olanları çok az kalmış malesef. Van'da yaşadığım hayal kırıklığı bu güzel kedilerin azalmış olmalarıydı.



Bu fotoğraftaki de Van Gölü'nün meşhur İnci Kefali. Canlıyken derisi inci gibi parlıyormuş. Tabaktaki haliyle çok iştah açıcıydılar bu yüzden silip süpürdük. Yanında da Ayran Aşı ikram ediliyor. Tek başına Ayran Aşı bile gayet doyurucu ve lezizdi. Tabiki misafirperverliği ile bizi ağırlayan Van'lı dostlarımızla bu ziyafetin tadını çıkarmak mümkün oldu. Cemal Demir ve Refik Çilingir' e tekrar teşekkür ediyoruz.


Gelelim meşhur Van Kahvaltısına, söylendiği kadar güzel lezzetleri tattığımı söyleyebilirim. Daha doğrusu Van'da ne yediysem çok lezizdi. Kahvaltının baş kahramanlarından biri cacık, kuruttan yapılıyor, içinde maydanoz, biber ve tereyağ var. Otlu peynirde olmazsa olmazlardan. Yabani otlarla hazırlanan bu peynirin tadı gerçekten çok güzel. Yukarıda fotoğrafı görünen (üstteki tabaktaki sıvı görünümlü) Kavut buğdayın öğütülüp yağla kavrulması ile yapılıyor. Balla birlikte yeniliyor. Murtuğa ise yumurtanın unla kavrulması ile elde ediliyor.(Üstteki tabakta solda görünen) Fotoğrafta alttaki tabakta da görüldüğü gibi kaymak üzerinde ceviz parçaları ile bal ve kavurmalı yumurta Van kahvaltı sofrasının baş elemenlarından. Of görüntüleri bile çok can alıcı, muhakkak Van kahvaltısı tadılmalı.

Van'la ilgili daha yazacak çok şey var ama vakit oldukça devam edeceğim, bu bölüm yemeği seven dostlarıma tavsiyeler oldu. Tarihi yerlerleri ile ilgili bilgileride kendimce aktaracağım . Pek yakında ...

1. fotoğraf: Nurten Ölmez

Diğer Fotoğraflar bana ait

Hiç yorum yok: